מבוא ליוגה

 

 

 מאת: דובי וולפסון, מורה מוסמך ליוגה.

 

היוגה היא דרך חיים, יש אנשים שנתפשים אליה ויש כאלה שלא, חוג יוגה הוא רק ההתחלה. על היוגה נכתבו תילי תילים של ספרים והסברים, אני כותב מבוא קצר ליוגה, המיועד למתעניינים בחוג ליוגה. מטרת המסמך לעזור למתלבטים להחליט האם מתאים להם לבוא להתנסות בחוויה של חוג יוגה. לאחר ההתנסות יחליט כל אחד ותחליט כל אחת האם דרך חיים זו מתאימה לו/לה, או אם לאו. הכתיבה שלי מבוססת על ניסיוני האישי כמתרגל יוגה החל משנת 1993! ועל לימוד רב במסגרת קורס מורים ליוגה של נירה יורב. נעזרתי בחומר כתוב בעברית שאפשר למצוא באינטרנט, מומלץ לכל מי שרוצה להרחיב בקריאה להתחיל בכתובת זו:

כותבים שם: דפני דנון, דביר אור, ואבי בוירסקי. מהכתובים שלהם ריכזתי את המבוא להלן.

 

מהי יוגה?

ניתן לומר כי כל יצור חי מבצע יוגה, הוא עושה את זה בזמן אכילה, שתייה, שינה, ערות, קריאה, כתיבה וכן הלאה. כל פעילות שאנו מבצעים למטרה חומרית או רוחנית, ודורשת מאתנו ריכוז, ותיאום בין "מרכיבנו" השונים תיאום בין החושים השונים, בין המוח לגוף, בינינו לבין אחרים וכו' נכלל תחת ההגדרה יוגה. משמעות המילה יוגה בסנסקריט היא – איחוד, חבירה, עירוב. איחוד ועירוב של סך כל מרכיבי האדם: גוף, חושים, הכרה. איחוד של האדם לסביבתו, בין הפרט והכלל, בין היחסי למוחלט, בין אדם לאלוהים. מטרת היוגה היא להביא את האדם להכרה והגשמה עצמית. להכרה ותפיסה "אמיתית" של ה"עצמי". היוגים טוענים שהאדם חי באשליה והצורה בה הוא תופס את עצמו והעולם שגויה ו"מבולבלת", והשורש לכך הוא תפיסה מוטעית של ה"אני". אדם בעל מודעות פיזית יחשוב: "הגוף הוא אני", אדם אינטלקטואל יחשוב: "ההכרה היא אני", אך שניהם טועים. אדם בעל תפיסה נכונה יחשוב: "אני הוא הגוף". מי הוא אותו "אני"? תפקידה של היוגה לחשוף את האני הזה.

 

ארבעה זרמים ביוגה הקלאסית

 

בהקטי יוגה – היוגה של האהבה או הדבקות. איחוד או הכרה והגשמה עצמית דרך דבקות, אמונה ואהבה לאלוהים. רבים בהודו ובעולם טוענים שה"בהקטי" היא הדרך הקלה ביותר בתקופתנו להכרה והגשמה עצמית. תנועה מובהקת של זרם הבהקטי היא תנועות "הארי קרישנה".

קרמה יוגה – היוגה של הפעולה הנכונה. איחוד או הכרה והגשמה עצמית דרך "פעולה נכונה", שרות הזולת, עבודה מתוך מניעים טהורים, ועבודה לשם עבודה. דוגמה מובהקת לקרמה יוגי היא "האמא תרזה".

ג'יאנה (ניאנה) יוגה - היוגה של הידע הנכון. איחוד או הכרה והגשמה עצמית דרך ידע "נכון" (ווידיא). הג'יאנה מורכבת משלושה שלבים עיקריים: לימוד מספרים, דיונים פילוסופיים, והשלב הגבוה ביותר , חוויה ישירה.

ראג'ה יוגה (אש'טנגה יוגה) - היוגה של השליטה הנפשית. איחוד או הכרה והגשמה עצמית דרך שליטה (בגוף) ובהכרה. הראג'ה יוגה ידועה גם כיוגה בעלת שמונת החוליות. ע"י תרגול שיטתי מתרגילים פיזיים ועד למצב הכרתי גבוה (סמהדי).

יוגה זה לא רק הודו

המושג יוגה מקבל משמעות החורגת מגבולות הודו. ההודים חשבו בדרכם ההגיונית והמעשית והגיעו למסקנה שבאופי האדם באשר הוא אפשר למצוא את ארבעת הנטיות האלו: הבהקטה – האדם המאמין (ה"דתי"), הקרמה יוגי – האדם הפעיל או "בעל המשפחה" כמו שההודים אוהבים לומר, הג'יאנה יוגי – הפילוסוף, והראג'ה יוגי – האדם בעל השליטה הנפשית. חשוב לציין שכל הזרמים משתלבים ביניהם במהלך הדרך, אך כשאומרים על אדם שהוא קרמה יוגי מתכוונים שנטיה זו היא הדומיננטית באישיותו.

מכל ארבעת הזרמים הזרם הרביעי, הראג'ה יוגה הוא ה"מעשי" וממנו נגזרו ה"יוגות" שרובנו מכירים. הראג'ה יוגה ידוע הגם כ- נתיב המלכותי, היוגה בעל שמונת החוליות, או בשמה המסורתי "אש'טגנה יוגה.

שלב (חוליית) האסנה

אסנה – פירוש המילה הוא תנוחה, או כפי שהמשפט הבא מציג: "סטירה סוקם אסנם" = "אסנה היא זו הקלה נוחה ויציבה". מטרת שלב זה היא לחזק את הגוף לקראת השלבים הבאים, כדי שהגוף יוכל לעמוד בתהליכים הרוחניים החזקים שיגיעו בהמשך. מתוך שלב זה התפתח הענף הנקרא "האתה יוגה" שאתו רובנו מזהים כיום את היוגה. משמעות המילה האתה היא: הא – שמש, תה – ירח (וגם "בכוח", זרם זה מאופיין ע"י עבודה לכיפוף, כיבוש והכנעת "טבע האדם". השמש מסמלת את צדו הימני של הגוף, הצד הזכרי, האקטיבי, המוחצן, והירח מסמל את צד שמאל – הנקבי, המופנם. מטרת האתה יוגה היא להביא לאיזון ואיחוד בין ימין ושמאל. ההאתה יוגה מורכבת מ: אסנה (תנוחות), פרנייהמה ( תרגילי נשימה) , מודרה (מחווה חיצונית היוצרת תגובה פנימית) ובהנדה ("מנעול").

בשלב האסנה ישנן שמונים וארבע תנוחות עיקריות (יש הטוענים שמונים וארבע אלף, או שמונים וארבע מיליון…). מטרת התנוחות היא מצד אחד לחזק את הגוף (המפרקים, גידים, בלוטות ההפרשה השונות, וכל מערכות הגוף), ומצד שני למשוך את המודעות פנימה, ליצור השפעה על הגוף ה"פנימי", האנרגטי, ולטהר ולפתוח חסימות ב"נאדים" (תעלות האנרגיה, המצויות במספר רב בגוף), כדי שה"פרנה", האנרגיה החיונית תזרום דרכם בחופשיות ותעלה את האדם לרמת תפקוד ומודעות גבוהים יותר.

 

בתי ספר חשובים ליוגה

 קיימים זרמים נוספים ביניהם: "לאיה" יוגה, "קריה" יוגה, "סווארה" יוגה ועוד.

אך רוב "בתי הספר" ליוגה כיום מדגישים את הצד ה"פיזי" של היוגה, ה"אתה יוגה".

בתי הספר המוכרים הם:

 

"איינגר" – המאופיין ע"י שימוש בעזרים ודגש על ביצוע מדויק של התנוחות.

מרכז שיווננדה – המאופיין ע"י תשומת לב לתהליכים הפנימיים, חשיבה חיובית

אש'טנגה וויניאסה יוגה – יוגה דינמית המאופיינת ע"י תרגול אינטנסיבי ונמרץ, המגלם בתוכו את שמונת אברי היוגה.

"וויניאסה" – תרגול המאופיין בהדרגתיות ומתינות. תנוחה מרכזית שסביבה נבנה האימון כולו.

 

יוגה זו לא התעמלות

בהאתה יוגה שהיא רק חלק ממדע היוגה בשלמותו, אסאנה (תנוחה) תופסת את המקום המרכזי בתרגול, ומכאן מגיע הזיהוי המוטעה של יוגה עם סוגי התעמלות שונים. למעשה תרגול יוגה מיועד בעיקר למוח. בניגוד לתנוחות רגילות של הגוף והתעמלות, שם מצב התודעה אינו חשוב, אסאנה של יוגה מתייחסת גם למצב ההכרה, כלומר לפיזי, לנפשי ולרוחני בו זמנית. למשל, כשאנחנו צועדים או רצים על הליכון מול טלוויזיה, בזמן שהגוף פועל, הראש שלנו בדרך כלל עסוק בכל מיני בעיות אישיות, או מוטרד מהבעיות הקשות של הגיבור בסרט בו אנו צופים. לעומת זאת, אסנה מבוצעת מתוך התבוננות באיזורים שונים בגוף, תוך כדי ריכוז בנשימה או באינסוף. ריכוז זה מרגיע את המחשבות המתרוצצות, ומעביר את התרגול לרמה שהיא מעבר לגוף הפיזי. תנוחות יוגה אינן פועלות רק על השרירים. ישנה השפעה רבה על המערכות הפיזיות הפנימיות, על התהליכים הנפשיים והמחשבתיים המתקיימים בנו. ביצוע נכון של תנוחות יוגה מפנה את תשומת הלב לכל מה שמתרחש אצלנו בפנים. מטרת האסנות לשמור על בריאות גופנית ונפשית, על מנת לפתח את יכולת התודעה לראות בבהירות וללא מכשולים, את המציאות כפי שהיא. תרגול אסאנות משמש הכנה לתרגולים מתקדמים יותר של יוגה כמו פראניאמה, ומדיטציה.

האסאנות פותחו על ידי חיקוי של החי והצומח, וצורות גיאומטריות בטבע, למשל תנוחות העץ, האריה, הכלב, המשולש, וכיוצא בזה. כמו כן ישנן תנוחות שנוצרו בהשראת המיתולוגיה ההינדית, כמו תנוחת 'הגיבור', ותנוחת 'אל הריקוד'. אסאנות מבוצעות בדיוק ויציבות, אך גם ברכות וללא מתח מיותר. כשמתרגל יוגה נהיה מיומן בביצוע אסאנה, ההכרה נשארת גם היא יציבה וצלולה בזמן השהייה בתנוחה. בכל תנוחה ממוקמים האיברים בצורה מדויקת, ושונה אחת מהשנייה, כאשר לכל אסאנה השפעה משלה.

דרך תרגול התנוחות משחררים את הגוף ואת הנפש מחוויות שליליות ומתח המצטברים בחיי היום יום. תרגול מאוזן של התנוחות מעניק תחושה של חיוניות, קלילות, ושימחה אמיתית הנובעת משלווה עמוקה. החושים מתכנסים, הריכוז והמודעות עולים, ואנו חווים מצב של יוגה.

 

תרגול קבוע בהנחיית מורה, מסייע בהתגברות על הפרעות נפוצות במערכות הגופניות והנפשיות, ותורם לאיזון כללי. גוף מאוזן הוא גוף בריא. כשהגוף והנפש בריאים, מתפנים משאבים שיכולים להיות עתה מופנים להתפתחות והגשמה עצמית בכל תחומי החיים. היכולת הגופנית משתפרת כשמתאמנים בהתמדה, והיא אינה מהווה מטרה בפני עצמה. המערכת החיסונית משתפרת והגופנפש בכושר משופר. יכולות אלו הן רק כלי המעודד את פיתוח המודעות לגוף ולמה שמעבר לו. פיתוח המודעות הוא העיקרון המנחה בלימודי היוגה. לכן בכל גיל אפשר לתרגל ולהפיק מכך תועלת רבה.

 

טיפים למי שרוצה להצליח בתרגול היוגה:

 

התמדה – אין התקדמות אמיתית ללא היכולת להתמיד לאורך זמן!

סבלנות – האחות של ההתמדה, כל שניה שאתם שוהים בתנוחה מקדמת אתכם!

לא להשוות לאחרים – כל אחד מתחיל מנקודת המוצא שלו, כל אחד בנוי בצורה שונה, ולכל אחד בעיות מסוג אחר והתמודדות שונה, לכן תלמדו לשפר את עצמכם ביחס לעצמכם ולא לשני!

דרך האמצע – לא להגזים במאמץ ולא להגיע למצב של כאב מחד, אך לא לעשות לעצמכם הנחות מיותרות מצד שני.

רכות – לשלב רכות והתארכות בו זמנית.

בסיס טוב – זכרו האפשרות להגיע לתנוחות מתקדמות תלוי בפיתוח התנועות הבסיסיות ביותר, לכן אל תרגישו שאתם חוזרים שוב ושוב על אותן התנוחות, אין קיצורי דרך, ככל שתתמידו בתנוחות הבסיסיות יפתחו בפניכם יותר ויותר אפשרויות לגיוון.

תזונה – תזונה נכונה, שנותנת תחושה של קלילות לגוף ותנועה טובה של מערכת העיכול תשפר את התרגול מאוד! רצוי לתרגל עם בטן ריקה ומשוחררת עד כמה שניתן, להשתדל לא לאכול כשעתיים - שלש לפני התרגול ולאכול משהו שמתעכל בקלות.

יוגה

למידע נוסף: